Fortsätt att undvika kollektivtrafiken


2020-04-17

Bild: Gustav Kaiser

På Region Stockholms pressträff under torsdagen underströk sjukvårdsdirektör Björn Eriksson att stockholmarna även fortsättningsvis bör avstå från att resa med kollektivtrafiken.

Folkhälsomyndigheten var på sin pressträff på torsdagen tydlig med att man absolut inte ska blåsa faran över och att de restriktioner och rekommendationer som getts fortfarande gäller.

– Det är mycket viktigt att man som resenär bidrar till att minska risk för smittspridning i SL-trafiken, säger SL:s trafikdirektör Fredrik Cavalli-Björkman. Vi vill därför påminna stockholmarna om att inte resa kollektivt annat än om det är absolut nödvändigt, och att undvika rusningstid om man måste resa.

SL har de senaste veckorna haft en resenärsminskning med cirka 60 procent jämfört med hur det normalt ser ut i kollektivtrafiken. För att Folkhälsomyndighetens rekommendationer om avstånd på 1,5 meter ska kunna följas bör antalet resenärer vara cirka 30 procent av den normala beläggningen.

– Trafikförvaltningen och våra trafikentreprenörer gör allt vi kan för att det inte ska vara trängsel i kollektivtrafiken, säger Fredrik Cavalli-Björkman. Tillgången på bussförare i SL-trafiken är nu god och vi kör lika många turer som vanligt. Trots det förekommer trängsel på vissa platser och under vissa tider. Därför måste alla stockholmare ta ansvar och helst av allt undvika kollektivtrafiken.

Även i coronatider drabbas SL-trafiken av störningar – bussar som blir sena på grund av framkomlighetsproblem, infrastrukturfel i spårtrafiken, fordonsfel och liknande som innebär förseningar eller inställda avgångar. Då hinner fler samlas på hållplatser och stationer och nästkommande avgång kan drabbas av trängsel.

– De vanliga störningarna har vi nu också. Det betyder att det kommer att uppstå trängsel på vissa avgångar, oavsett hur många insatser och åtgärder vi gör. När det händer vädjar vi till resenärerna att vänta på att det ska komma en buss eller tåg där det finns bättre med utrymme. Det är självklart irriterande att inte kunna åka som planerat, men vi måste alla göra uppoffringar nu, säger Fredrik Cavalli-Björkman.


Exempel på åtgärder som genomförts för att minska risk för smittspridning i kollektivtrafiken


Källa: SL