Att antalet tunga ellastbilar (över 3,5 ton) ökat kraftigt i Sverige har vi redan konstaterat. Nu kan vi på Driva dessutom presentera helt färsk data som tydligt pekar på vilka branscher som går i bräschen för elektrifieringen.
Vi har analyserat utvecklingen av ellastbilar i Sverige och antalet ökar år för år. Trots att det totala beståndet tunga ellastbilar fortfarande är relativt litet så pekar den kraftiga ökningen på vart vi är på väg. Vi ville gå än mer på djupet för att verkligen förstå vilka som leder den här utvecklingen, och vilka som inte kommit lika långt. (Längst ner beskriver vi hur vi har filtrerat och hämtat datan)
Transportsektorn har kommit längst
När vi tittar närmare på det lastbilsbeståndet i södra och mellersta Sverige, och bryter ner det på branschnivå med hjälp av vilka SNI-koder* företagen är registrerade under, kan vi se tydliga mönster på vilka som ligger i framkant. Bland företag som kategoriseras som logistik- och budtjänster (SNI 52-53) samt landtransport (SNI 49) äger vart tionde bolag minst en tung ellastbil. På en stark tredjeplats hittar vi kategorin avfall och rening (SNI 37-39) där nästan 9% av alla företag äger minst en tung ellastbil.

Procentsatserna avser andel av företag som äger tunga lastbilar som äger minst en tung ellastbil
Vi valde också att titta närmare på de bolag som äger minst en tung ellastbil. Hur stor del av alla deras tunga lastbilar består egentligen av just ellastbilar? I de mest elektrifierade branscherna, logistik, bud och transport, är runt 8% av de tunga lastbilarna elektriska. Men tittar vi istället på avfall och rening där ungefär 9% av alla bolag ägde minst en tung ellastbil så är det bara drygt 2% av dessa bolags tunga lastbilar som är elektriska.

Procentsatserna avser andel tunga ellastbilar av totalt antal tunga lastbilar.
Byggbranschen och jord- och skogsindustrin ligger sist
Några branscher som inte alls kommit lika långt som de tidigare nämnda är byggbranschen (SNI 41-43) samt jord- och skogsindustrin (SNI 01-02). Av alla bolag som äger tunga lastbilar i dessa branscher så är det bara 1,6 %, respektive 0,3 %, som äger tunga ellastbilar.

Procentsatserna avser andel av företag som äger tunga lastbilar som äger minst en tung ellastbil
Elektrifieringen av Sveriges fordonsflottor är igång
Oavsett vilken bransch vi tittar på så är det tydligt att en elektrifiering håller på att ske. Självklart har vissa branscher haft bättre möjligheter vilket har gjort att de kommit längre, men ingen kan blunda för faktumet att ellastbilar kommer att ta större och större plats på svenska vägar.
Data
Vår datakälla för lastbilsägande i Sverige är Vainu och vi har exkluderat kommunala bolag, tillverkare och återförsäljare av fordon, samt bolag med en årsomsättning under 20 miljoner kronor.
*Vi har förenklat och slagit ihop SNI-koderna för en bättre läsupplevelse. Här hittar du de fullständiga koderna och beskrivningarna.
- SNI-01: Jordbruk och jakt samt service i anslutning härtill
- SNI-02: Skogsbruk
- SNI-37: Avloppsrening
- SNI-38: Avfallshantering; återvinning
- SNI-39: Sanering, efterbehandling av jord och vatten samt annan verksamhet för föroreningsbekämpning
- SNI-41: Byggande av hus
- SNI-42: Anläggningsarbeten
- SNI-43: Specialiserad bygg- och anläggningsverksamhet
- SNI-49: Landtransport; transport i rörsystem
- SNI-52: Magasinering och stödtjänster till transport
- SNI-53: Post- och kurirverksamhet
Källa: Driva